Kuidas maitseid tehakse?
Kuidas on The Flaovor Apprentice valmistanud üle 250 erineva maitse? Maitsete valmistamise protsess algusest lõpuni on pikk, kuid üsna lihtne.
Maitsed, nagu ka lõhnad on tavaliselt kokku pandud erinevatest kihtidest: pealmine, keskmine ja baasnoodid. Enamik maitsesegusid on kasutusel ka aroomides. Sa võid ette kujutada, et maitsestaja on su toidu parfüümiks! Viimasel ajal on populaarseks saanud gurmee aroomid, mis on maitsete valiku väga suureks kasvatanud.
Maitseid saab valmistada essentsõidest, ekstraktidest või puhastest maitsete ühenditest, kuid valmistamismeetod on alati sama. Näiteks koola maitse valmistatakse järgmistest komponentidest:
- ühe sidruni mahl ja koor peenelt jahvatatud
- ühe laimi mahl ja koor peenelt jahvatatud
- kahe apelsini mahl ja koor peenelt jahvatatud
- kolm suurt kaneeli pulka, pisikesteks tükkideks murtud
- kaks supilusikatäit kuivatatud mõrudat apelsini koort
- ¼ supilusikatäit peeneks jahvatatud nelki
- ½ supilusikatäit vanilje ekstrakti
Selles retseptis on tsitrus see, mis moodustab ülemise kihi ja maitsenoodi. Kerged molekulid laimist, sidrunist ja apelsini õlid nagu limonene, afa/beta pineen, mürtseen ja linalool on need, mis tõusevad esile esimestena. Keskmiste kihtidena tulevad kaneel ja teised vürtsid ning vanilli on soe, karamelline baasnoot. Juues koola limonaadi sa neid maitseid ilmselt eraldi ei tunne. Pigem segunevad need märkamatult üheks ja on imelik mõelda, et koolas nii palju tuttavaid maitseid on. Selline on maitsete loomise maagia ja miks see on pikk protsess.
Maitsete loomise alguspunktiks on visooon lõplikust produktist, mis võib olla kokku pandud ühest kuni kolmesajast maitseosast. Meie laboris on sadu erinevaid maitsemolekule. Alustades algmaitsetega ja liikudes lõpliku maitsestajani (veidi katsetamist ja eksimist ka), saame me pakkuda maitsvat kogemust meie klientidele.